Gamla Skara i sex häften slumpades bort för 100 kronor, vilket var extra pinsamt när 59 sidor om Sköfvde vattenkuranstalt sprang upp i 300. Å andra sidan så lockade en Boråsprästs sorgepredikan över Oscar II bara fram 10 kronor medan ett vattenskadat häfte om Kinds härad kostade hela 4 300 om jag hörde rätt. Det handlade alltså om samlarnas egen bokrea på Alléskolan i Vara. Samlarna av Västgötalitteratur håller sig med en rad egna bokreor, och där är det spännande värre. Ingen kan gissa priserna, och då handlar det ändå om verkliga experter i publiken. En del fina böcker kan gå oerhört billigt – det är alla loppmarknaders fel, muttrade en kännare – medan små häftet som få frågade efter när de var nya kan kosta massor av pengar.
Ordföranden i arrangerande föreningen för Föreningen för Västgötalitteratur, Johnny Hagberg, höll i klubban under en stor del av auktionen. Tempot var högt och anekdoter blandades med utrop. Han kände alla, men å andra sidan verkade alla på auktionen känna alla och allas bokintressen. Ändå kom entusiasterna tidigt och gled runt nonchalanta för att inte skvallra om vad de var på jakt efter. Budgivningen började ofta trevande för att rasa iväg när det blev en giganternas kamp om ett litet häfte.
Verkliga veteraner höll till ute i kafferummet och såg avspända ut men höll hela tiden ett öga i katalogen och ett öra på utroparen. Buden sprang sällan över tusenlappen, och militära och naturliga skrifter verkade vara populära. Allt var inte västgötsk författarmöda. Fyra böcker av Sven Delblanc dedicerade till vännen och konstnären Reinhold Ljunggren gick för 400.
Själv missade jag mina favoritmålare bröderna von Wrights fjärilsböcker, men deras fåglar gick rekordbilligt. Men den boken hade jag ju redan. Och så blev jag förstås tråkad av samlare som glädjestrålande visade upp sina fynd. Sådant hör till på en bokauktion.
Artikelförfattare: Hans Menzing